TanggungJawab


Hye dears semua..
Mcm mane mlm ni,ok tak???
mlm2 hujan sejuk bagai ni sayangs2 semua tgh buat ape la agak2 ye???
mst ade yg tgh melayan feeling,mst ade yg tgh bergayut tepon ye..0ooppss bkn bergayut di pokok ye..itu da same ngan cik nyet!di boldkan perkataan itu.hahaha
mlm ni jom share skit kawan2 semua..
kadang2 tak larat nk memendam rase n tak larat nk menanggung.
Tak tau nk luahkan mcm mane n secara mane.
Sometimes dgn menulis ni la kite bleh meluah kan rase ape yg ade dlm hati kite tanpa kite sedar..
btol tak???or diri sy je mcm ni,..huhu ermm mayb,not sure la kan korang same tak ngan diri sy.
Sbb kite sbg manusia yg sesetengah tu tak tau nk luahkan kat sape,mcm mane nak luahkan n lg2 la..
maybe utk diri sy jela.:)
Setiap org lain caranya,lain perangainye..
Bak kate org,Rambut sama hitam, Hati lain2..:)

Ermm ape story bout TANGGUNGJAWAB ni ye dear2 sume??
agak2 korang bleh menangkap tak??huhu
Sape ye kat blog ni adelah seorang KAKAK dlm family dia???
repeat again,KAKAK???:)
ermm kalau sape2 yg seorang KAKAK dalam family dia angkat tgn..hehe
mcm SAYA..hehe Seorang KAKAK yg COMEL + PENYAYANG (hahaha tak boleh tahan pujian kat diri sendiri):D
KAKAK mst la ade kaitan dgn TANGGUNGJAWAB mcm tajuk kita ni kan..
takkan la seorang kakak tak jalankan tanggungjawab dia dlm family..btol tak dears???
hehehe
tak mau la mcm tu..
tak baik..
sian mak ayah kita..
but,kadang2 tu kita yg sakit kepala..
Kadang2 tak tau la mcm mane nk melayan kerenah adik2 ni..
Sy sbg kakak yg sulung dlm family,tp ade abg la sorang ( so mst tau sy no brape kan kwn2;p ) sampai da tak larat n kadang2 rase give up sgt2..
sampai rase down sgt2..


4 org adik so 4 la perangai nye kan,sampai da tak tau nk buat mcm mane..huhu
Mujurla sorang je yg di tinggalkan oleh arwah mak...
Kadang2 tu mmg simpan je dalam hati,pendam je dlm jiwa sampai rase mcm da nk bernanah.
(wooo tak leh blah ayat kan)hahaha
tp itulah realitinye..
Kita nasihat tak nak dgr.
Kita ckp kate kite bleber.
Kita bagitau mula la dia nk melenting.
Siryesly,sometimes feel give up!
Down!Sgt2 down rase.Sbb kite rase kite GAGAL menjadi seorang kakak.
Seorang kakak yg tak mampu membentuk adik nya.
Seorang kakak yg tak mampu menasihati adiknya.
Kadang2 rase sedih sgt2..
Tak tau nk luahkan kat sape.
Tido malam jela peneman setia luahan hati ni..
Menangis dlm hati.
Bantal busuk la jd peneman air mata ni.
Ya Allah mmg berat tanggungjawab seorang kakak.
Sungguh sy rase tak mampu dah nk pikul tanggungjawab yg di amanah kan oleh arwah mak ni.
Kenapa la sy yg di amanahkan???
Ya Allah berdosanya aku merungut..
Siryesly da tak tau nk buat mcm mane lg.
Da mati akal da rase mcm ni..
Give Up!

Ya Allah..
Cukup besar tanggungjawab yg arwah mak tinggalkan.
Sungguh besar cabaranMU YA Allah..
Sungguh besar ujianMU Ya Allah..
Hamba mu ni insan yg sgt2 lemah..
Aku tak mampu laluinya lg Ya Allah..;(
Kau berikan lah petunjuk kpd Adik ku Ya Allah..
Berikanlah dia petunjuk ke jlnMU..
berikanlah dia ketenangan utk dia menyedari diri dia sendiri..
kpdMU kami memohon dan kpdMU jua kami meminta..
Amin....




9 comments:

iyashi gurlz said...

Allah tidak membebankan sesuatu kepada hambaNya sesuatu yang tak dapat ditangunggnya..jadi..feruz org yang Allh pilh taw..biler DIA pilih..xkkn nk bg tugasan sng2 kan?die bg y susoh2..bese ler budak2...kite pon alami bnd sama..tp..bile dah besar..insyaAllah ler..tp..mmg tggjwb kt besar..igt..nih bkn amanah mak feruz sajer..tp..amanah Allah..mmg kt rase xmampu pon..tp..kt kene wat y terbaik..jd kakak y garang ker..pape ker xksh..sbb tuh jer y mampu..kalo berlembut tak makan saman...kene gune keganasan ler..huhu.. sbb tuh ku pon xksh kalo org ckp ku garang..mcm mak tiri ker..sume tuh de sbb...biler bertegas br dgr...jd..trskn buat baik dgn diorg..jgn menglah..diorg syg feruz..tp xreti luahkan..huhu..ok.dh hbs bebel

aiN Najwa said...

Hye darl..sometimes hdop niy kte kne plih jln tbaek utk menangi hti adk kte..maybe aku xstju kowt ekot kekerasan..^^ sb aku pown ade adik..laki lg..nk dier syg kte,kte kne tnjokkan dlu..dgn ape?ciuman,pelukan manje,gurawan manis..aku ad adk aku tau..^^ tegur scare lembut..pnuh dgn ksh syg..ble ko da start tego dgn bleber 2 y dier jd g2..^^ bdw,byk kn bdoa mtk Allah lmbutkn hti2 mreke..arwah ibu kamu pown akn tsenyum dsane..amin..

♥♥CiK LaLa's♥♥ said...

Thanz my frenz coz always remind me n support me..Walaupun bkn depan mata tp dr jauh pun da aku rase beruntung sgt2 coz korang ingat aku..thanz a lot!


Shai: insyaallah...dialah amanah Allah n arwah mak aku utk aku.
tp kdg2 kite rase give up kan la klu ape yg kite harap2 kan tp x menjadi.
sedih sgt2..:(

Coin: ermm aku da x larat sgt2 yunk..kdg2 aku x guna kan kekerasan pun.marah pun x kdg2 tu,ckp slowly je...tp biler kite ckp elok2 dia makin naik lemak,marah dia melenting. x larat sgt2 da syg...:(


Siryesly,aku rase2 sgt2 give up mcm ni...

♥♥CiK LaLa's♥♥ said...
This comment has been removed by the author.
aiN Najwa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
♥♥CiK LaLa's♥♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥♥CiK LaLa's♥♥ said...

Aku xde nk beza2 kan kasih syg utk adik2 aku..
same rate je aku bg slame ni..
jez dia da besar xdela bnyak sgt mase ngan aku,asyik keluar ke mane je dia.
klu nk kate ikot ckp dia,ikot da aku ni..
bg dah ape yg dia nk n ape yg aku mampu bg la..
Siap g tgk wayang ngan dia da klu nk tau..
tp mcm tu jugak..
dia seorang yg sgt2 keras hati n kepale.
mmg x boleh langsung rasenye..
aku da pening sgt2 da..
xpela,skarang dia xtau la erti kehidupan sebenar,nnt lame2 dia akan tau la kenape aku asyik nk bleber kat dia klu dia buat salah..
xpela,aku berserah je..huhu
thanz dear...:)

♥♥CiK LaLa's♥♥ said...

Dear coin syg!
aku terdelete komen ko..
aku bkn sengaja tau yunk..
aku nk delete komen aku bnyak sgt post then tgk2 balik rupe2 nye aku salah delete.
ptt tgk komen aku yg same tetap ade je.
sorry a lot dear!
pastekan balik komen anda..:(
sorry a lot!!!
jgn salah paham dear

aiN Najwa said...

hahaha..lawakla ko niy yunx...! (^____^) xper, aku paham..hehehe..erm, yelaaa mayb dah besar nt dier phm ape maksud ko selame niy..ko sbr jela key..nt ade org pandai bimbing dier, insyaAllah lame2 sejuk ati ko..=)